Inlagd strömming är verkligen en svensk klassiker. En given rätt att servera på högtider som påsk, jul och midsommar. Att göra egen inlagd strömming kräver lite tålamod, men det är väl värt väntan!
Panerade inlagda strömmingsfiléer som smaksätts med dillsmör, paneras i ströbröd, stekts i smör och läggs in i en smakrik ättikslag – denna klassiska anrättning är mångas favorit på julbordet. Inlagd strömming går oftast att köpa färdig på affären, men det är så klart något helt annat med den hemmagjorda varianten. Hemmagjord inlagd strömming är salt, kryddig och fantastiskt smakrik! Rätten är absolut inte svår att laga, men den kräver sin tid. Men eftersom det mesta av tillagningen sker när fisken vilar i lagen är det egentligen en perfekt rätt till jul. Det går med fördel att göra inlagd strömming några veckor innan den ska ätas – klockrent när du vill minimera stressiga inslag i sista minuten runt jul.
Det enda du behöver göra är att smörsteka den panerade fisken och sedan låta den vila i en lag. Den feta fisken kommer till sin rätt i en klassisk 1-2-3-lag med lök, morötter, lagerblad och peppar. Toppen på buffébordet såväl som på en knäckebrödsmacka!