När du är sugen på mättande och rejäl mat passar husmanskost perfekt. Det finns gott om omtyckta svenska rätter som passar de flesta tillfällen, alltifrån kåldolmar till kalops. På MyTaste hittar du recept på alla husmansklassiker!
Den klassiska husmanskosten har fått ett rejält uppsving de senaste åren, bland annat tack vare populära kockar som Leif Mannerström och Per Moberg. Har du inte återupptäckt husmanskosten är det hög tid! Vi snackar rätter som kroppkakor, kåldolmar, köttbullar, ärtsoppa – vällagade och enkla Perfekt under vinterhalvåret när man längtar efter mat som värmer både hjärta och mage. Har du gott om tid kan du göra långkåk, exempelvis en rejäl laddning dillkött, men om du har bråttom går det snabbt att göra ugnsbakad falukorv eller raggmunkar med fläsk.
Ordet husmanskost kommer från ordet husman, som syftade till en ägare av ett litet hus utan tillhörande jord. Begreppet var en benämning på enkel och billig mat som åts på landet.
Råvarorna i den svenska husmanskosten är inhemska: Fläsk, fisk, spannmål, potatis och rotfrukter. Men många av våra klassiskt svenska rätter har sitt ursprung i andra länder – kåldolmar ska Karl XII tagit med sig från dåvarande Osmanska riket exempelvis.