Att laga en helstekt kyckling i ugn är perfekt bjudmat eftersom den sköter sig själv i ugnen. Dessutom blir det fantastiskt gott.
Helstekt kyckling i ugn passar både till vardag och fest och är enklare än du tror att tillaga. Det enda du behöver göra är att förbereda råvarorna och stoppa dem i ugnen, sedan kan du ägna dig åt något annat. Helstekt kyckling räcker dessutom till hela familjen, eller till både en och två matlådor om du äter ensam.
Tricket för en helstekt kyckling med saftigt och mört kött? Använd en stektermometer. En helstekt kyckling ska ha en innertemperatur på 82 grader vid benet. Då är köttet perfekt och underbart gott!
För en god och smakrik sås kan du ta till vara på kycklingspadet – det blir en bra bas.
Om du vill göra det extra enkelt för dig kan du göra hela rätten i ugnen. Vad sägs till exempel om helstekt kyckling på en bädd av rotsaker? Och vill du veta knepet för att få skinnet så där knaprigt och gyllenbrunt? Gnid in den rumstempererade kycklingen med generöst med olja och salt eller ett härligt örtsmör som du gör själv på smör och färska örter innan du stoppar den i ugnen. Öppna gärna ugnsluckan ett par gånger under tillagningen för att vädra ut fuktig luft – ju torrare värme, desto mer knaprighet.