Smakrik, mör och alldeles ljuvlig – en fransyska är väl värd sin tid i ugnen. Servera gärna köttet tillsammans med en krämig potatisgratäng och en god sky. En perfekt söndagsmiddag!
Till helgens långkok passar det perfekt med en fransyska i ugn. Det smakrika köttet kräver nämligen ordentligt med tid i ugnen för att bli sådär saftigt som man vill ha det. Fransyska kan användas till de flesta klassiska stekrecept som porterstek, slottsstek, herrgårdsstek eller som rostbiff.
Fransyska är en utmärkt styckningsdetalj när du vill helsteka kött i ugn. Köttet blir gott när det får vara länge i ugnen och det är dessutom en bekväm tillagningsmetod. Fransyska i ugn sköter sig själv, man behöver bara kasta en blick på stektermometern ibland.
Naturligtvis går det även bra att skära upp köttet i mindre bitar och tillaga den i en gryta om man så vill.
Namnet fransyska kommer förmodligen från en matjournalist som i början av 1900-talet skrev ett recept på ”fransysk stek” där denna styckningsdetalj ingick.
Servera köttet med goda tillbehör och kanske ett glas rött och du har en riktig festmåltid!