Kyckling i gul currysås är en rätt som många minns från sin barndom. I dag har receptet uppdaterats en aning, men grunden är ändå densamma. Det verkar helt enkelt som att kyckling med curry är en smakkombination som vi aldrig tröttnar på.
Kyckling är mångas favorit både till vardags och fest och currykyckling är en rätt som går hem hos både stora och små. Men vad är curry egentligen? Jo, det vi i Sverige kallar curry är en kryddblandning som härstammar från Indien och består av ett 20-tal olika kryddor som gurkmeja, ingefära, kanel, kardemumma, koriander, kryddnejlika, muskot, svartpeppar och spiskummin. Det är gurkmejan som ger curryn den karaktäristiska gula färgen. Men nu för tiden äter vi lika mycket röd och grön curry med rötter från det thailändska köket. Alla varianter passar utmärkt ihop med kyckling. Den gula mildare curryn passar extra bra till barn som inte har lärt sig att tycka om starkare smaker än. Extra söt och god blir currykycklingen med mangochutney i eller till såsen. Kyckling med röd eller grön curry tillagas ofta i grytor med kokosmjölk.
Servera gärna currykyckling med ris eller bulgur. En röra med kycklingcurry är också gott tillsammans med bakad potatis eller som ett matigt pålägg till baguette.