200 g sötmandel
125 g smör
2,5 dl socker
4 ägg
rivet skal av 1 apelsin
0,5 dl pressad apelsinsaft
1 dl portvin eller madeira
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en bakform med löstagbar botten, 24 - 26 cm i diameter.
2. Mal mandeln eller finfördela den i matberedare. Rör smör och socker poröst. Rör ned ett ägg i taget. Blanda i apelsinskal, -saft, vin och mjöl blandat med bakpulver och rör till en slät smet.
3. Häll den i formen och grädda i nedre delen av ugnen 35 - 40 minuter. Låt kakan svalna något innan den tas ur formen.
4. Servera ev med bär eller färsk frukt i bitar.
12 bitar
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Semifreddo daim och pepparkaka
Vispa äggulorna och sockret ordentligt. Vispa ner färskosten. Vispa grädden luftigt. Vispa äggvitan hårt. Vänd…
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…
Portugisiska jätteräkor
1. Tina och torka räkorna 2. Placera dem i en skål och marinera i en…
Krämig kycklingpasta med chipotle
Mycket gott! Filip Poon En gräddig pastarätt med kyckling och lite hetta från chipotle. En…
Baconlindad kyckling med sweet chilisås
Sätt ugnen på 225°C. Salta och peppra kycklingfiléerna lite grand och vira sedan baconskivor runt…
Krämiga sesamnudlar med köttfärs
Blanda samman alla ingredienserna till såsen. Ställ vid spisen. Koka nudlarna 1 minut kortare än…
Burrito bowl
Ris: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chilipulver i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré…
krämig pastasås med salsiccia och mascarpone
Fräs lök, vitlök och chili i olivolja på medelvärme i en kastrull tills löken blivit…
Limoncello & Tonic
Fyll ett glas med is. Tillsätt limoncello och citronjuice. Fyll upp med tonic och rör…