2 stycken limpor i brödformar
Du behöver;
2 dl havregryn
3 dl hett vatten
25 gram jäst
5 dl kallt vatten
50g rapsolja
1 tesked salt
1 tesked stött kummin
200g morot; grovt rivna
3 dl grahamsmjöl
8-10 dl vetemjöl special
2 matskedar havregryn till garnering
1
Slå hett vatten över havregrynen och låt stå tills de kallnar. D kan även stå över natten.
2
Smula jästen i en bunke och lös upp den i kallt vatten.
3
Tillsätt rapsolja, salt, kummin, rivna morötter, blötlagda havregryn och grahamsmjöl.
4
Tillsätt det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk i 2 timmar.
5
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela i två delar och lägg i papprade brödformar och låt jäsa under bakduk i ytterligare 1 1/2 timme.
6
Värm ugnen till 250 grader.
7
Pensla bröden med vatten. Skär några snitt i ytan med en vass kniv och strö över havregryn.
Grädda i nedre delen av ugnen. Spruta eller skvätt in 1/2 dl vatten i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Vattnet ger bröden en fin skorpa.
8
Grädda i cirka 40–50 minuter tills bröden känns luftiga när man knackar på dem på undersidan.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar
Glutenfria skrabbelucker
Munk