2 stycken limpor i brödformar
Du behöver;
2 dl havregryn
3 dl hett vatten
25 gram jäst
5 dl kallt vatten
50g rapsolja
1 tesked salt
1 tesked stött kummin
200g morot; grovt rivna
3 dl grahamsmjöl
8-10 dl vetemjöl special
2 matskedar havregryn till garnering
1
Slå hett vatten över havregrynen och låt stå tills de kallnar. D kan även stå över natten.
2
Smula jästen i en bunke och lös upp den i kallt vatten.
3
Tillsätt rapsolja, salt, kummin, rivna morötter, blötlagda havregryn och grahamsmjöl.
4
Tillsätt det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk i 2 timmar.
5
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela i två delar och lägg i papprade brödformar och låt jäsa under bakduk i ytterligare 1 1/2 timme.
6
Värm ugnen till 250 grader.
7
Pensla bröden med vatten. Skär några snitt i ytan med en vass kniv och strö över havregryn.
Grädda i nedre delen av ugnen. Spruta eller skvätt in 1/2 dl vatten i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Vattnet ger bröden en fin skorpa.
8
Grädda i cirka 40–50 minuter tills bröden känns luftiga när man knackar på dem på undersidan.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Knafeh med Mascarpone
Mellan Österns delikata bakverk gjord med marscapone
Kycklingklubba i ugn – Så lyckas du med perfekt tillagning
När du vill laga kycklingklubba i ugn är det viktigt att känna till rätt temperatur…
Varmrökt lax: De bästa tipsen och tillbehören för en lyxig måltid
Varmrökt lax är en favorit i många svenska hem. Den är läckert smakfull och kan…
Lammytterfilé och couscoussallad med bl a bönor, pumpa och libanesisk vildgurka samt tahinisås
Idag drar middagen litet grand åt mellanösternhållet smakmässigt och det är något vi gillar mycket.…
Melindas fröknäcke med röda linser
Gott och ”relativt” hälsosamt fröknäcke som gör sig utmärkt som substitut till kex på ostbrickan.…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Stenfors gjutjärnsgryta
Värde 1 499 kr
Tävla här
Stäng