Placeholder

Helgrillad BBQ-oxfilé med rotfrukter och konjaksås

Ingredienser

Oxfilé

BBQ-rub
- 4 msk brunt socker
- 1 msk senapspulver
- 1 msk salt
- 1 msk svartpeppar
- 2 tsk paprikapulver
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk tirkad oregano
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 tsk mald kryddpeppar

Foliegrillad rotfrukt
- 600 g delikatesspotatis
- 3 Morötter
- 2 Vitlöksklyftor
- 1 Rödlök
- Broccoli
- 1 tsk Timjan
- Salt och svartpeppar

Konjaksås
- 2 Schalottenlök
- 2 krm svartpeppar
- 1 msk smör
- 3 msk konjak
- 2,5 dl vatten
- 2 msk Kalvfond
- 2 msk vetemjöl
- 1 dl Vispgrädde
- 2 tsk Soja

- 1 silverlök
- 16 körsbärstomater
- 4 marinerade soltorkade tomater
- 3 msk pinjenötter
- 100 g rucolasallad
- 2 msk olivolja
- 2 msk balsamvinäger
- 1 msk flytande honung
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar

Gör så här

1 Putsa bort den silvriga hinnan på ena sidan av oxfilén. Vik in ”svansen” och surra upp den med steksnöre.

2 Torrsalta köttet med 1 tsk salt per kg, och låt den ligga i kylen ett par timmar. Ta sen ut oxfilén och massera in rub.

3 Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 110-130° C. Lägg köttet på gallret på den svalare sidan och lägg på locket.

4 Låt oxfilén ligga på grillen i ca 1 timme, innertemperaturen ska vara 56° C.

5 skala potatis och förbered rotfrukter. Koka potatis cirka 10 minuter. Häll av vattnet.

6 skär potatis och rutfrukter i klyftor och lägg i foliepaket. Använder tre lager folie. Skala och skiva löken. lägg över rotfrukterna. Strö över timjan, salta och peppra. Pressa vitlök och klicka smör över.

7 Skala och finhacka löken till såsen. Fräs lök och svartpeppar i matfettet i en kastrull. Häll på hälften av konjaken, vatten och fond. Koka upp och låt småkoka ca 5 min. Blanda mjöl och grädde och vispa i såsen. Koka ytterligare 5 min. Smaka av med soja, den sparade konjaken och ev lite salt.

8 Ta av oxfilén från grillen och vira in i aluminiumfolie och en handduk och låt den vila i 20-30 minuter innan den serveras. Det här höjer temperaturen i köttet ytterligare 2-3 grader, vilket är enligt plan.

9 Förslut och grilla rotfrukterna cirka 15 minuter.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.