Oxfilé
BBQ-rub
- 4 msk brunt socker
- 1 msk senapspulver
- 1 msk salt
- 1 msk svartpeppar
- 2 tsk paprikapulver
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk tirkad oregano
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 tsk mald kryddpeppar
Foliegrillad rotfrukt
- 600 g delikatesspotatis
- 3 Morötter
- 2 Vitlöksklyftor
- 1 Rödlök
- Broccoli
- 1 tsk Timjan
- Salt och svartpeppar
Konjaksås
- 2 Schalottenlök
- 2 krm svartpeppar
- 1 msk smör
- 3 msk konjak
- 2,5 dl vatten
- 2 msk Kalvfond
- 2 msk vetemjöl
- 1 dl Vispgrädde
- 2 tsk Soja
- 1 silverlök
- 16 körsbärstomater
- 4 marinerade soltorkade tomater
- 3 msk pinjenötter
- 100 g rucolasallad
- 2 msk olivolja
- 2 msk balsamvinäger
- 1 msk flytande honung
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
1 Putsa bort den silvriga hinnan på ena sidan av oxfilén. Vik in ”svansen” och surra upp den med steksnöre.
2 Torrsalta köttet med 1 tsk salt per kg, och låt den ligga i kylen ett par timmar. Ta sen ut oxfilén och massera in rub.
3 Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 110-130° C. Lägg köttet på gallret på den svalare sidan och lägg på locket.
4 Låt oxfilén ligga på grillen i ca 1 timme, innertemperaturen ska vara 56° C.
5 skala potatis och förbered rotfrukter. Koka potatis cirka 10 minuter. Häll av vattnet.
6 skär potatis och rutfrukter i klyftor och lägg i foliepaket. Använder tre lager folie. Skala och skiva löken. lägg över rotfrukterna. Strö över timjan, salta och peppra. Pressa vitlök och klicka smör över.
7 Skala och finhacka löken till såsen. Fräs lök och svartpeppar i matfettet i en kastrull. Häll på hälften av konjaken, vatten och fond. Koka upp och låt småkoka ca 5 min. Blanda mjöl och grädde och vispa i såsen. Koka ytterligare 5 min. Smaka av med soja, den sparade konjaken och ev lite salt.
8 Ta av oxfilén från grillen och vira in i aluminiumfolie och en handduk och låt den vila i 20-30 minuter innan den serveras. Det här höjer temperaturen i köttet ytterligare 2-3 grader, vilket är enligt plan.
9 Förslut och grilla rotfrukterna cirka 15 minuter.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Baconlindad kyckling med sweet chilisås
Sätt ugnen på 225°C. Salta och peppra kycklingfiléerna lite grand och vira sedan baconskivor runt…
krämig pastasås med salsiccia och mascarpone
Fräs lök, vitlök och chili i olivolja på medelvärme i en kastrull tills löken blivit…
Skurna lövkakor
Skurna
Päronbiskvier
Päronbiskvier
Äppeldricka
Enkelt!!!
Pizzadeg
Pizzdeg
Veganska skrabbelucker
Veganska munk Halva receptet blir ca 8 st
Glutenfria Kolbullar
Glutenfria
Citrondrömmar