Placeholder

Fiskgratäng i portionsform

Ingredienser

Fisk
400 g torskfilé

Räkstuvning
500 g räkor med skal, skalade, stjärtarna sparade för sig och skalen för sig
2 bananschalottenlökar, finhackad
0,5 morot, finhackad
1 klyfta vitlök, finhackadtill
0,5 chilifrukt, finhackad
30 g smör
2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
0,5 kruka färsk dill, finskuren
0,5 kruka färsk dill, plockad i vippor (till garnering)

Spenat
600 g bladspenat
1 bananschalottenlök, finhackad
30 g smör
salt
muskot

Duchessepotatis
800 g mjölig potatis
50 g smör
3 äggulor
muskot
salt
peppar

Gör så här

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader.

Duchessepotatis
Skala och koka upp potatisen, sänk värmen och låt småkoka med lätt bubblande vatten ca 20 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av någon minut.
Pressa potatisen i en potatispress. Vänd ner äggula och smör. Smak av med salt, peppar och riven muskot.
Lägg i spritspåse med tyll, spritsa medan potatisen fortfarande är lite varm, den är smidigare då. Klipp till och lägg ut fyra stycken kvadratiska ark av bakplåtspapper, ca 15 x 15 cm, på en plåt. Spritsa moset i en rund och fin cirkel på varje ark.

Fisk
Skär torsken i grova tärningar, ca 3 stycken per portion. Torrimma fisken genom att gnida in den med lite salt och låt den stå medan resten förbereds.

Räkstuvning
Fräs räkskal, lök, morot och vitlök i smöret, skalen kommer vätska av sig. Låt fräsa till all vätska är bortkokad och de börjar fräsa igen. Tillsätt mjöl och tomatpuré, låt fräsa ytterligare några sekunder.
Häll på grädde och mjölk, låt koka i ca 5 minuter. Sila av i en ny kastrull. Koka upp såsen och smaka av med salt. Kontrollera tjockleken, såsen ska vara som en stuvning, tjock!

Spenat
Fräs lök i smöret, tillsätt spenat och fräs kort. Smaksätt med riven muskot, salt och peppar.

Montering och servering
Bottna varje duchessecirkel med varm spenat och lägg på torskbitar. Skeda över varm räkstuvning och gratinera i ugnen ca 10-12 minuter
Ta ut ur ugnen och lyft varje portion fiskgratäng över på tallrikar. Garnera med räkor och plockad dill.

Betyg (0 röster)

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Viner vi tror du gillar

Fler recept

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.