Pajdeg:
150 g smör
3,5 - 4 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 knivsudd vaniljpulver
(kan uteslutas)
0,5 msk vatten
1 ägg
Fyllning:
3 äpplen
2 msk smör + 2 msk socker
200 g blåbär
2 msk socker
1 tsk maizena
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm.
2. Tärna smöret och blanda med vetemjöl och florsocker i en matberedare. Tillsätt ägg och vatten och blanda snabbt till en jämn deg. Lägg den i en plastpåse i kylen ca 1 timme.
3. Dela degen i två bitar och klä formen med hälften av degen.
4. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Stek dem i smör i en stekpanna ca 5 minuter. Rör i 2 msk socker.
5. Blanda blåbären med 2 msk socker och potatismjöl. Lägg äppelbitarna i pajskalet och strö över blåbären. Kavla ut den andra pajdegsbiten och täck pajen med locket.
6. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
Viner vi tror du gillar
Fler recept
Rabarbertini – vodkadrink med rabarber och citron
Mycket gott! Jag hade inte äggvita och vanlig sockerlag. En härligt rosa fördrink med mycket…
Portugisiska jätteräkor
1. Tina och torka räkorna 2. Placera dem i en skål och marinera i en…
Krämig kycklingpasta med chipotle
Mycket gott! Filip Poon En gräddig pastarätt med kyckling och lite hetta från chipotle. En…
Baconlindad kyckling med sweet chilisås
Sätt ugnen på 225°C. Salta och peppra kycklingfiléerna lite grand och vira sedan baconskivor runt…
Krämiga sesamnudlar med köttfärs
Blanda samman alla ingredienserna till såsen. Ställ vid spisen. Koka nudlarna 1 minut kortare än…
Burrito bowl
Ris: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chilipulver i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré…
krämig pastasås med salsiccia och mascarpone
Fräs lök, vitlök och chili i olivolja på medelvärme i en kastrull tills löken blivit…
Limoncello & Tonic
Fyll ett glas med is. Tillsätt limoncello och citronjuice. Fyll upp med tonic och rör…
Semifreddo daim och pepparkaka
Vispa äggulorna och sockret ordentligt. Vispa ner färskosten. Vispa grädden luftigt. Vispa äggvitan hårt. Vänd…