Bakpulver bullar Lindas bakskola o matskola
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 230 grader. Blanda smör, socker, salt, vaniljsocker, kardemumma…
Bakpulver används för att få kakor att jäsa. Men vad är egentligen skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat? Och vad gör man om man upptäcker att bakpulvret är slut mitt i bakningen, kan man ta bikarbonat i stället? Här hittar du svaren på alla dina frågor om bakpulver.
Både bakpulver och bikarbonat är jäsmedel som används i bakning. Faktum är att bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse. När du tillsätter vätska reagerar bikarbonaten med syran och börjar utveckla koldioxid. Det gör att degen eller smeten jäser. Det innebär att så länge smeten eller degen innehåller någon form av syra, så är bakpulver och bikarbonat utbytbara. I del ren bikarbonat motsvarar då 2 delar bakpulver.
Hjorthornssalt är också en form av bakpulver. Medan bakpulver används i mjuka kakor som sockerkaka, används hjorthornssalt i pepparkaksdeg och andra degar som är fastare och jäser under längre tid.
Det finns även recept på bakpulverbröd. Scones och pinnbröd är välkända exempel, men även filmjölkslimpor som bakas i ugnsform innehåller bakpulver.
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 230 grader. Blanda smör, socker, salt, vaniljsocker, kardemumma…