Bakpulver

Bakpulver används för att få kakor att jäsa. Men vad är egentligen skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat? Och vad gör man om man upptäcker att bakpulvret är slut mitt i bakningen, kan man ta bikarbonat i stället? Här hittar du svaren på alla dina frågor om bakpulver.

Skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat – här reder vi ut begreppen

Både bakpulver och bikarbonat är jäsmedel som används i bakning. Faktum är att bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse. När du tillsätter vätska reagerar bikarbonaten med syran och börjar utveckla koldioxid. Det gör att degen eller smeten jäser. Det innebär att så länge smeten eller degen innehåller någon form av syra, så är bakpulver och bikarbonat utbytbara. I del ren bikarbonat motsvarar då 2 delar bakpulver.

Hjorthornssalt är också en form av bakpulver. Medan bakpulver används i mjuka kakor som sockerkaka, används hjorthornssalt i pepparkaksdeg och andra degar som är fastare och jäser under längre tid.

Det finns även recept på bakpulverbröd. Scones och pinnbröd är välkända exempel, men även filmjölkslimpor som bakas i ugnsform innehåller bakpulver.

Recept med bakpulver

Åldersgräns och kakor

Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre. Genom att besöka webbplatsen intygar du att du är 25 år eller äldre.

På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.