13 dl
vispgrädde 2 st ägg 0.5 dl strösocker eller 0.5 dl florsocker 0.5 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
13 dl
vispgrädde
12 st
ägg 0.5 dl strösocker eller 0.5 dl florsocker 0.5 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsockerVispa grädden med elvisp, medelhårt - som om du skulle ätit den till en dessert. 3 dl vispgrädde Vispad grädde. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt socker och vaniljpulver (eller vaniljsocker men det blir mycket godare med vaniljpulver.) 2 st ägg 0.5 dl strösocker eller 0.5 dl florsocker 0.5 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker Ägg, socker, vaniljpulver. Vispa till en ljusgul fluffig smet, ca 15 sekunder med elvisp på högsta hastighet. (Du behöver inte göra rent visparna från grädden.) Vispade ägg, socker, vaniljpulver. Tillsätt den vispade grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.Smaka på smeten och tillsätt ev. mer vanilj och/eller socker om du tycker det behövs. Vispa så det blandas. Tillsätt vispade grädden. Ihopblandad glass-smet. Med glassmaskin: Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter. Frys in glassen om du inte vill äta den direkt. Utan glassmaskin: Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen/timmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna. Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare. Med glassmaskin. Färdig vaniljglass. Servera glassen, gärna i portionsglas. Toppa gärna med färska bär, hackad choklad eller strössel. (Ställ gärna in portionsglas, skålar eller tallrikar du serverar på minst 15 minuter i frysen först, då smälter inte glassen lika snabbt.) Vaniljglass i portionsglas.
Vaniljglass kändes naturligast att börja med. Det är glassarnas glass och ett gammalt talessätt i glassbranschen är att "varför ha 100 smaker om inte ens kan göra en god vaniljglass". Vaniljglass LCHF ca 0,7 liter. Vaniljglass LCHF ca 0,7 liter 3 dl vispgrädde
Har man väl gjort och smakat äkta hemlagad vaniljglass, vill man aldrig mer köpa glass från affären. När jag har vant mig vid hemlagad glass kan jag från köpeglass verkligen känna hur konstgjort glassen smakar, och ingredienslistan på paketet ser inte rolig ut
Och det första receptet jag provade var såklart en enkel vaniljglass. Hemmagjord vaniljglass, ca 4 portioner. chokladsås, hemmagord glass, vaniljglass 4 äggulor
Vaniljglass (LCHF). Det kanske inte har undgått någon men jag köpte en glassmaskin för ett tag sen och har experimenterat lite för att göra en god vaniljglass
Ibland är man ju sugen på något extra gott som glass och då är denna lätt att göra. även om frys tiden skall till så klart om man inte har en glassmaskin
Så här gör du. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska stark värme, utan lock, tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 10 minuter
Hemmagjord vaniljglass smakar verkligen mycket godare än köpt och så enkel som den är att göra så ska jag från och med nu se till att jag alltid har en låda i frysen
Att servera färska bär med vaniljglass är en klassiker som min farmor ofta bjöd mig på som barn. När det kommer till vaniljglass finns det ju hur många olika varianter som helst
Nu har jag prövat mig på vaniljglass och till och med sonen som är skeptisk mot lchf gillade den. men nästa gång skall jag leta fram glassmaskinen så den blir lite mer luft i under frysningen bara
Nästa gång gör vi jordgubbsrippel i, eller kiwibitar (för det var jättegott till), sedan blev vi väldigt sugna på att göra en variant på "Solero-glassen", Då tänkte vi att man kan ha samma vaniljglass-bas, mango/ananas/passionsfrukts-rippel i och samma överdrag
Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Det är så himla gott med hemmagjord glass. Varje gång jag äter det så tänker jag "det här borde jag göra oftare"
Vispa äggulor och muscovadoråsocker ljust och poröst i en kastrull, tillsätt mjölk och glykossirap. Sjud upp blandningen under omrörning och ta genast kastrullen från värmen vid första bubblan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.