1 gröna
bönor, lätt förvälldaDuchessepotatis1. Skala potatisen, skär i bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten.2. Häll av vattnet, låt potatisen ånga av, pressa och blanda med varm mjölk och smör. Rör ner gulor, smaka av med salt och peppar.3. Fyll i tygspritspåse med stor stjärntyll, spritsa runt plankan.4. Gör bearnaisesås medan potatisen kokar (se relaterat recept).Haricots verts-knyten1. Bryn kött och baconlindad haricots verts. Ställ åt sidan.2. Hetta upp en stekpanna, lägg i smör och stek köttet gyllene runt om. Ös med smör under tiden. Jag gillar att lägga i kvistar av färsk rosmarin och timjan i smöret.3. Lyft upp köttet från pannan, ställ åt sidan. Lägg bönorna i fyra högar, linda bacon runt om. Stek gyllene i smör.Provensalsk tomat1. Spritsa duchesse på plankan, lägg på tomaterna och fyll dem.2. Riv vitlök, blanda med ströbröd, persilja, olja, en nypa salt och peppar. Dela tomaterna på hälften, fördela ströbrödsröran ovanpå. Lägg på plankan.Plankstek1. Sätt ugnen på 225 grader, baka duchesspotatisen tills den blir vackert gyllene. Lägg på kött och haricots vers mot slutet.2. Ta ut plankan, kolla att köttet är stekt som du önskar, toppa med sås och servera.
Vänd runt morötterna och palsternackan i samma påse med krydd- och oljeblandningen, ha eventuellt i lite mer olja och kryddor om du tycker det verkar bli torrt
Om man ska sammanfatta denna rätt med ett ord så skulle jag säga “fantastisk”. Det gratinerade moset med smak av bacon och parmesanost gifter sig otroligt bra med köttet och såsen – vill man ta måltiden till ytterligare en nivå gör man egen bearnaisesås också
6 1 kg grytbitar av nöt 2 msk smör (extra till stekning) 1 msk tomatpuré 2 msk vetemjöl 1/2 dl balsamvinäger 2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten) 1/2 flaska rödvin (à 75 cl) 2 paket bacon (skivad à 140 g) 200 g champinjoner 2 vitlöksklyftor 1 burk syltlök (à 275 g) salt nymalen peppar Bouquet garni 1 bit morot ett par timjankvistar ett par persiljekvistar 2 lagerblad steksnöre 1 dl grovhackad persilja Till servering kokt potatis Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddor på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong
4 500 g högrev olja (till stekning) 4 schalottenlökar 3 röda paprikor 1 chili 4 pressade vitlöksklyftor 1 tsk spiskummin 2 tsk paprikapulver 3 msk kalvfond 5 dl vatten 6 medelstora potatisar 3 msk tomatpuré salt peppar 2 dl rysk yoghurt (17%) ev färsk timjan Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddor på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.